Gelombang Rakyat

BLOW - ADUN PR Dakwa Ditawar RM 20 Juta Keluar Parti..! ADUN Dah Keluar..? Malaysiakini

Parti Keadilan RakyatImage via Wikipedia


Sekali lagi, kita di kalangan Rakyat Malaysia sudah tidak tahu ke mana hendak dibuat aduan jika ada amalan rasuah dilakukan.

Jikapun dibuat aduan, adakah mana-mana badan akan bertindak.

Jikapun bertindak, berapa ratus tahun baru siasatan dimulakan.

Entah Lah.

Namun, ini yang dibaca...

Malaysiakini
melaporkan:
 • Adun Pakatan dakwa ditawar RM20 juta keluar parti
  Feb 25, 09 3:31pm
 • abdul yunus jamahariDua Adun Pakatan Rakyat di PErak mendakwa menerima pelbagai tawaran daripada beberapa ejen yang mendakwa mewakili timbalan perdana menteri yang juga pengerusi Umno Perak, Datuk Seri Najib Tun Razak dengan seorang daripada ejen itu ialah wartawan akhbar berbahasa Cina tempatan.LAGI
 • Jadi Adun bebas atau sertai BN
  Tawar jawatan exco negeri

  Lagi di sini:

  http://www.malaysiakini.com/

Di Blog Anwar Ibrahim:
25
Feb
09

Adun Pakatan dakwa ditawar RM20 juta keluar parti

Malaysiakini | 25 Februari 2009

Dua Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Pakatan Rakyat hari ini membuat laporan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mendakwa mereka ditawar sehingga RM20 juta serta jawatan oleh pihak tertentu supaya menjadi wakil rakyat bebas atau menyertai Barisan Nasional (BN).

Mereka yang membuat laporan di pejabat SPRM di Ipoh ialah Adun Malim Nawar, Keshvinder Singh daripada DAP dan Adun Kuala Kurau Abdul Yunus Jamsari daripada Parti Keadilan Rakyat (PKR).

Bercakap kepada pemberita di luar pejabat itu, Keshvinder berkata beliau menerima pelbagai tawaran daripada beberapa ejen mendakwa mewakili Timbalan Perdana Menteri yang juga Pengerusi Perhubungan Umno Perak, Datuk Seri Najib Tun Razak dengan seorang daripada ejen itu ialah seorang wartawan akhbar berbahasa Cina tempatan, lapor Bernama.

Adun Malim Mawar itu berkata antara tawaran yang diterima ialah imbuhan RM20 juta jika beliau keluar daripada DAP dan mengisytiharkan diri sebagai wakil bebas dan menyokong BN seperti yang dilakukan tiga Adun pakatan pembangkang sebelum ini.

BN menubuhkan kerajaan baru di Perak bulan ini selepas menguasai majoriti kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) apabila tiga Adun Pakatan keluar parti dan mengisytiharkan diri sebagai wakil rakyat bebas dan menyokong BN.

Keshvinder turut mendakwa bahawa tawaran lain yang diterima adalah beliau akan dilantik sebagai pengerusi MIC Perak sekiranya menyertai parti itu dan dilantik sebagai anggota exco kerajaan negeri.

Tawaran jawatan exco adalah yang terbaru dibuat oleh seorang ejen sebaik selepas BN mengambil alih kerajaan negeri, katanya.

“Saya minta Datuk Seri Najib tampil membuat kenyataan berhubung perkara ini kerana perbuatan ini jelas menunjukkan kerajaan negara ini terlalu korup dan amat terdesak,” katanya.

Sementara itu, Abdul Yunus berkata selain tawaran wang tunai antara RM3 hingga RM8 juta, beliau turut ditawarkan konsesi kawasan balak sekiranya beliau meninggalkan partinya.

Beliau berkata tawaran berkenaan dibuat oleh beberapa orang ejen yang terdiri daripada ahli perniagaan yang mendakwa mewakili kepimpinan kerajaan negeri Perak.

Turut menemani dua Adun berkenaan ke pejabat SPRM adalah tujuh Adun pakatan pembangkang yang lain iaitu Ramli Tusin (Semanggol); A Sivasubramaniam (Buntong); Chan Ming Kai (Simpang Pulai); Chang Lih Kang (Teja); Sum Cheok Leng (Bercham); Leong Mee Meng (Jalong) dan Khalil Idham Lim Abdullah (Titi Serong).

Lagi di sini:

http://anwaribrahimblog.com/2009/02/25/adun-pakatan-dakwa-ditawar-rm20-juta-keluar-parti/

Soalannya ialah, adakah kemungkinan tawaran yang sama kepada ADUN yang telah keluar Pakatan Rakyat, sehingga Perak dirampas keji..?

Maka pihak manakah yang akan melakukan siasatan?

Nampaknya tiada..!


Reblog this post [with Zemanta]

2 comments:

kluangman said...

Berita ini melegakan - itu membuktikan Najib tidak mempunyai masalah kewangan dan negara tidak akan menghadapi kegawatan.

Pembangkang patut bersyukur.

Tok Bebayang Acheh Dan Cucunya ZiZi said...

Kluangman

Hahahaha...

Bagus kalau tak ada masalah kewangan yang tidak menjadikan bebanan masalah kepada Rakyat Malaysia.