Gelombang Rakyat

BLOW - Betulkah Jualan Akhbar Merosot..?

Cucu Cina AchehZiZi,

Cucu Tok Acheh Pedagang Cina

Ahli BLOW - Blogger Wawasan
Prima Maya Bloggers Network @ Selangor Malaysia

Baru-baru ini ada kedengaran suara dari pihak media bahawa kena saman kah, kena boikot kah, mereka tidak kisah.

Akhbar terus diterbitkan untuk memaklumatkan pembaca di kalangan orang ramai di Malaysia.

Orait!

Kuasa pembeli pengguna semakin merosot di ekonomi sekarang. Daripada beli akhbar mungkin ada yang lebih utamakan beli biskut.

Jadi, tapi jika tidak kisah pun, bagaimana dengan jumlah edaran dan angka menunjukkan harga bagi penaja atau pengiklan.

Ataukah mereka memang panik.

Jualan Akhbar merosot.

Dulu nak bukak paper dalam bas mini pun payah.

Sekarang sudah kechik saiznya. Paper pun jadi saiz mini gak.

Mungkinkah nanti akhbar akan berukuran kertas photostat jah..?

Barangkali mungkin itu, ada kebarangkaliannya.

Tapi pokoknya tetap pokok. Baca akhbar pembaca boleh muntah. Propaganda. Bias. Prejudis. Bodek, dan seumpamanya.

Orang lebih mahu umpamanya Malaysiakini.

Serta beberapa Akhbar OnLine dari pihak Pakatan Rakyat.

Harakah

Suara keADILan

Umpamanya...

Tambahan pula blog semakin panas.

Contohnya Mohd Asrol Affandi - Web Panas. Ini antara Blog, Rakyat Malaysia gemar berkunjung dan membaca posnya. Menyengat!

Habeh, cam nor?

Dikatakan alasan rampas akhbar Harakah dan Suara KeADILan...di sini:

DAPAT INFO: ALASAN UTAMA

KENAPA HARAKAH DAN SUARA KEADILAN

DIRAMPAS!!??

ALASAN NYA...

Sila baca dan pastikan sendiri ya.

Sebelum ini Sya-Reformis melaporkan...

harakah confiscated 100209Beliau bagaimanapun tidak menjelaskan dengan perinci bentuk tekanan tersebut, dipercayai mengenai tajuk utama dan kandungan laporan akhbar tersebut mengenai rampasan kuasa BN terhadap kerajaan pimpinan menteri besar PAS, Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin mulai minggu lepas.

ahmad lutfi othmanAhmad Lufti berkata, Harakah sedang menghubungi pengedar-pengedarnya di negeri-negeri lain untuk memastikan sama ada mereka juga mengalami masalah seumpama itu.

Dicatat Oleh sya ke sya~reformis di 2/11/2009 12:37:00 AM

Adeh!

2 comments:

Anonymous. said...

Semenjak 9 Mac 08, boleh kira dengan jari-jemari berapa kali jer saya beli akhbar-akhbar perdana.

Exception cuma The Star hari sabtu, sebab nak tengok iklan kerja kosong, kot-kot boleh lompat company. Muka depan, skim through but mostly skip.

Baca blog lagi best!

ZiZi said...

Anonymous,

Yes Lady, macam dah senada dengan ramai...