Gelombang Rakyat

BiGlory - Kemelut Perak Sahkah Ridwan Perentah Larangan Sidang Oleh Speaker DUN..! Malaysiakini

Districts of PerakImage via Wikipedia

Zubli Zainordin

P
emaju Masyarakat


biGlory

Blogger Rakyat Malaysia


Dilaporkan, bagaimana kalau perentah serahan Mahkamah bahawa larangan ke atas Speaker DUN mengadakan sidang ialah penjawat yang tidak sah?

The Malaysian Insider melaporkan:

Perak muddles further with Ridwan's eligibility to judge

IPOH, March 4 — With his term as judicial commissioner ending February 28, the Perak constitutional crisis has taken another twist with the question whether Ridwan Ibrahim was eligible to hear or grant a restraining order against state speaker V Sivakumar yesterday.

Lagi di sini:

http://www.themalaysianinsider.com/index.php/malaysia/19638-perak-muddles-further-with-ridwans-eligibility-to-judge

Ini jelas memperlihatkan bahawa Pakatan Rakyat terus murni di Perak dengan sabar mengikuti lunas undang-undang untuk kembalikan kuasa kepada Rakyat Malaysia di Perak.

Manakala, Barisan Nasional memperlihatkan bahawa apa jugak cara digunakan membabitkan siapa sahaja yang boleh dipergunakan hanya untuk mengekalkan kuasa melalui rampasan keji di Perak.

Boleh dikatakan, individu tertentu, dengan cubaan menegakkan kerajaan Barisan Nasional di Perak, telah sanggup menanggung risiko dipenjarakan atau dihina masyarakat sepanjang zaman.

Bayangkan bagaimana seseorang manusia sanggup ibarat flush segala kebaikan dan jasa ke dalam lubang jamban, hanya untuk maksud menghalalkan rampasan di Perak itu.

Dikatakan The World is Watching.

Begitu juga pada hari ini beberapa badan bebas dan objektif telah melaksanakan kajian empirikal, apa yang terjadi di Perak ialah umpamanya individu yang nak rebut satu stanjak sedangkan baju dan seluarnya terlondeh sudah.

Walaupun di Perak, menang atau kalah, UMNO Barisan Nasional mula ditolak oleh Rakyat Malaysia di Perak, sedangkan UMNO Barisan Nasional mula ditolak oleh Rakyat Malaysia di negeri-negeri lain.

Jika selepas PRU 12, Barisan Nasional dijangkakan akan kalah teruk di PRU 13, apa yang terjadi di Perak jelas melipatgandakan peluang Barisan Nasional kalah teruk di PRU 13, dengan kemungkinan mendapat jumlah sokongan total di bawah 30 peratus. Dalam kelompok pengundi muda, 90 peratus kini menyokong Pakatan Rakyat.

Kemenangan total sekarang memihak kepada Rakyat Malaysia, dan kerusi Perdana Menteri Ke-5 yang tidak pun dipanaskan, betapakah Perdana Menteri Malaysia Ke-6 sempat memanaskan kerusi tersebut.

Dalam perkembangan berkaitan menjadi perhatian umum ialah:
  • 'I can prove Najib tried to bribe me'
    Kuek Ser Kuang Keng and Hafiz Yatim | Mar 4, 09 3:33pm
  • PKR's Fauzi Muda says he is prepared to reveal all evidence regarding his allegation of being offered RM50 million to engineer defections in Perak.MORE
  • Report with MACC but cops launch probe
    Police intimidating and harassing me

Ini akan membawa kepada hakikatnya ada individu yang sedang menuju puncak sedangkan 2 lagi Institusi DiRaja dan Awam akan memilih untuk dihinakan dengan pilihan tersendiri. Kelihatan kemungkinannya ialah PDRM dan SPRM.

Selain itu, berapakah institusi lagi akan dirosakkan hanya kerana...

Reblog this post [with Zemanta]

0 comments: